2008. október 11., szombat

Sarki csér!!!


Pár napja jött az sms, hogy fiatal sarki csért találtak a szigligeti kikötőnél. Tegnap végre volt rá idő, így hát Rimóczi Árpi és "kicsi a bors, de Durkó" társaságában elindultunk felé. Szigligeten elég hamar megtaláltuk a kikötőt, majd a létesítmény másik oldalán megláttunk háttal egy csért. Már sejtettük, hogy meglesz:) Átmentünk arra az oldalra, és nem láttuk a madarat! De elrepülni se láttuk! Hova lett! Aztán előtűnt tőlünk kb 4 méterre, egy pecástól 1,5 méterre! SARKI CSÉR! Egy kék kukától nem sikerült észre vennünk:) Még mielőtt lefotózhattuk volna, felszállt. Szemmel tartottuk, és láttuk, hogy fog egy halat majd visszafordul. Leszállt a hullámtörőre. Ott már lassan sikerült megközelítenünk, és fotóznunk. Kicsit álmos volt:) Majd egy sokat hangoskodó rozsdástorkú pityer szállt át fölöttünk. Miután kigyönyörködtük magunkat, további madarászatra adtuk a fejünk. A parkban még néány szőlőrigó is hangoskodott. Gyenesdiáson felmásztunk a Nagy-mezőhöz, ahol nagyon nyomultak az énekesek. A vegyes cinke csapatban sikerült meghallani, majd meglátni is egy búbos cinegét. Majd még egyet. Végül minimum 5 madár volt. A levegőben pedig a kék galambok repkedtek csapatokban. Még megmásztuk a kilátót, majd Keszthelyre indultunk. Itt a kikötőben legérdekesebb egy fiatal szerecsensirály volt. Megszavaztuk mi legyen, és a zalai madarászok meglátogatására szavaztunk 2:1 arányban. Ezután elindultunk Pölöskére, ahol az éjszakát töltöttük. Ott volt már Cser Szilárd, Gál Szabi, Kancsal Béla, Kóta Andris. Később elment Szilárd, helyére érkezett Ampovics Zsolt meg Domján András. Reggel megviselten ébredtem, és egy kis reggeli ökörködős madarászat után megnéztük hol is vagyunk. A Pölöskei-tó mellet, egy "félvad", szép helyen. Pölöskei bolti kitérő, és egy keresztcsőrűvel odébb, még kimentünk a hálókhoz. Végre láttam kézből rövidkarmú fakuszt. Ezután elindultunk vissza a Balatonhoz. Bálatelepen még TündérkeLala kiszúrt egy ezüstsirályt (vagy valami olyasmit). Ezután elindultunk fővárosunk felé, ahonnan vonattal jutottam haza.
Éves lista: 270 faj

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezek szerint nem volt valami meggyőző az az ezüst? :-)
Ádám

Névtelen írta...

De, csak Peti hozzá se tudott szólni a madárhoz... :-)

Balázsi Péter írta...

Van ez így Luluka!

Névtelen írta...

Hát inkább egy ezüstsirályhoz, mint egy kenderikéhez vagy vöcsökhöz ...:)

Gil

Névtelen írta...

folytathatnánk a sort: kis lile parti lile vagy netán széki????

Névtelen írta...

Itt kapásból 2 madarász "ismerősöm" vélem felismerni a sorokban, az egyik Gilányi mester, aki mindig ilyen, tehát elnézve neki :D, (de hát egy kenderike nem is olyan nehéz, mint egy örvösrigó pl.), a másikat meg meg se nevezném, ha már a nevét se merte odaírni...de Ő meg aztán éppenhogy anniyt ért a madarkhoz, mint Janibá a szopmszédben! :D Mégis vicces hangvétel az egész. Voltak tévedéseim, az igaz, de kinek nem? Felsoroltatok itt 2 "jogosat", de az említett 2 ember közül hánynak is vannak jó adatai? Hoppá.... És a jó madarász erénye az, hogy felismeri a hibáit, és tanul belőlük. Ádám vagy Peti, na ők azok akiknek a véleménye még számít is valamit..és Ők mégse írtak semmi "hulladékot" ide...

L

Névtelen írta...

http://www.youtube.com/watch?v=3Q_BoJdq3sw

Inkább ezt hallgassátok meg, ahelyett, hogy beszívva ide írkáltok. Ha az a Gil meg Gilányi Gábor, akkor meg sztem neki kéne kussban maradni, mert én eléggé jártas vagyok a madarász körökbe de a nevét is még csak negatív hangzásban hallottam.
Ádám, Lali meg Peti inkább érdemesek és jobbak madarászatban, mint egy nevelés csődje, és bunkó részeges gyerek.....aki fajokat úgy ír be, hogy nem is látta azokat....

Üdv.

U.I.: Több, mint 15 év madarászat után én is benézek néha még fajokat..és nem feltétlen baird-partfutó kaliberű fajokat!

Balázsi Péter írta...

HI!

Inkább ezt nézzétek!
http://www.youtube.com/watch?v=2A2Jt4WOxN8
Légy szíves az ez előtti utolsó bejegyzés írója, tegye már közzé a nevét! Ha megteszed, akkor kösz, ha nem akkor elkap a grincs:)

Névtelen írta...

szevasztok!

na tényleg semmi értelme az egymás baszogatásának.
az ezüst tényleg az volt,pedig elsőre nekem nem tünt annak, de Lalának volt igaza.
És tényleg a madárhatározás nem egyszerű dolog, nincs ember aki nem téved, max nem vallja be.

nahh áldásbékesség elvégra jön a Jézuska!

üdv:rimócziárpi

Névtelen írta...

Na ezt megkaptam! :D
Pedig csak Peti védelmére akartam kelni!
Az ismeretlennek üzenem (nem aki a liléket sorolta fel), hogy inkább írjon egy emailt.
Sejtésem nincs ki lehet, mert személyesen szerintem eddig nem utalt ezen véleményére!
Madarakhoz tényleg nem értek annyira, mint az érintettek, nem is voltam elszállva sosem magamtól!

Gil

Névtelen írta...

Gil, mi így "szeretünk", veled nincs is semmi baj!! :D

Lala

Névtelen írta...

cs