2010. január 22., péntek

A nagy csönd

Két hét után végre megint kijutottam a Laskóvölgyi-víztározóhoz, igaz, megint csak két órát tudtam kint tölteni. A keleti part egy részén mentem, majd a Töviskes-völgybe néztem be. A tó részben be volt fagyva. A tavon: 311 tőkés réce, 15 csörgő réce, 1 nagy bukó tojó (már 20 napja itt van), 3 búbos vöcsök (2 adult, 1 másodéves), 1 szürke gém és 1 viharsirály. A viharsirály elég szerencsétlenül nézett ki. Az bal szárnyát lógattta, és a talpára rá volt ragadva valami gömbölyű vacak, ami miatt nem tudott két lábon állni. Viszonylag hamar meg is unta, hogy nézem, és elszállt. A szokásos fenyőrigó csapat nem volt sehol, nélkülük iszonyatos csend volt. A pár napja hullott hó még elég szűz volt, és kiválóan látszottak, hogy mik járkáltak az elmúlt két napban a területen. Volt őz, vaddisznó, menyét, kutya, fácán és vidra nyom is! Utóbbi faj elég ritkán ad hírt magáról, ezért nagyon örültem a kis jeleinek. Egy menyét okozott még néhány kellemes pillanatot séta közben, de amúgy nem nagyon rohantak meg a különböző érdekességek. A Töviskes-völgyben egy fiatal kékes rétihéja repült, viszont fenyőrigó itt is csak egy-egy madár volt. Visszafele jövet megint ránéztem a tóra. A sirály visszajött, és a jégen ült. Szegény nem nézett ki valami életerősnek. Majd egy kellemes vendég lepett meg, tiszteletét tette a vidra is! Ő annyira nem örült nekem, mint Én neki. Sokat bukva próbált eltűnni, de azért még 4-5 alkalommal láttam, mikor feljött levegőért. Ezután elindultam haza. Bár madártanilag nem volt nagyon változatos, de a vidra sokat javított a napon!

2 megjegyzés:

Tölgyesi Zoltán írta...

Hello!

Általában nem szokott érdekelni, hogy mit művelnek mások a magánéletükben, ezért nem is olvastam nagyon blog-ot eddig.
Viszont beleolvastam a tiédbe mikor ráakadtam (mert mégis csak madarak), és végül majd az összes postot elolvastam. Érdekesek, és a képek/videók is feldobják, mégha nem is professzionálisak. Gratulálok!
Üdv, TZ.

UI.: hogy nem ég ki más szeme a fekete alapon fehér betűktől?

Balázsi Péter írta...

Hello!

Köszönöm szépen a dicsérő szavakat! Csak hogy Én is dicsérhesselek, rád kerestem a birdingen, és a 2009.márciusi karvaly fotód nekem nagyonb tetszett! Bár a papgájoknak gondolom kevésbé:-)
A blogra meg már panaszkodtak páran, hogy majd a szemműtétjük számláját benyújtják, ezért változtatok rajta. Remélem, így már kevésbé lesz a formája szemet bántó.

Üdv, BP